K3D naar BIC vanwege mogelijkheden tot samenwerking

De open innovatie en de intensieve samenwerking tussen de bedrijven en onderwijsinstellingen op Brainport Industries Campus (BIC) vormen voor K3D de aanleiding om een vestiging op BIC te openen. K3D, een 100% dochteronderneming van Kaak Group met de hoofdvestiging in Terborg, richt zich op het delen van kennis en productiecapaciteit rond 3D metaalprinten. In K3D’s Printing Technology Centers krijgt de industrie laagdrempelig toegang tot de wereld van 3D printen.

Voor K3D betekent de stap naar BIC ook een hernieuwde samenwerking met de partners uit AddFab: KMWE, NTS en Machinefabriek De Valk. Ook Additive Industries is – als leverancier van de 3D-printmachines – aangesloten bij deze samenwerking. Onder de naam K3D-AddFab zal dit consortium in de Brainportregio zijn gezamenlijke activiteiten ontplooien. “Daarbovenop geeft BIC ons ook toegang tot het onderwijsnetwerk, via Summa College, Fontys en TU Eindhoven,” zegt K3D-directeur Luuk Wissink. “De interactie tussen docenten en het bedrijfsleven is van wezenlijk belang om ook de toekomstige generatie aangesloten te houden bij de behoeften van de markt.” K3D biedt zelf ook trainingen.

Wissink verwacht dat de stap naar BIC zal bijdragen aan de uitbouw van het ecosysteem rond 3D-metaalprinten. “Eindhoven is daarin heel belangrijk. Het gaat namelijk niet alleen om het printen zelf, maar ook om het design vooraf en de nabewerking achteraf. Samen brengen we het ecosysteem naar volwassenheid en maken we de markt klaar voor 3D-printen.

Ferdinand Gremmen, directeur van SDK Vastgoed (VolkerWessels) en verantwoordelijk voor Brainport Industries Campus: “K3D-AddFab is een prachtige toevoeging aan het aanwezige aanbod dat we op BIC zien. Extra blij zijn we omdat dit een bedrijf is dat zo nadrukkelijk via open innovatie werkt en een voelbare drang naar samenwerking heeft, wat onze hele campus sterker maakt. Andersom geldt dat ook: K3D-AddFab kan groeien dankzij het BIC-ecosysteem en het hier aanwezige onderwijs.

K3D-AddFab maakt deel uit van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’. Dit programma is opgesteld door en met 75 bedrijven, kennisinstellingen en brancheverenigingen, in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant die ook hierin investeert, Brainport Industries Coöperatie (BI) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De innovaties zijn gericht op Smart Industrie-thema’s zoals robottechnieken, digital factory, multi-materiaal 3D-printen, industrieel metaalprinten, hightech software, future manufacturing skills en productielogistiek. De faciliteiten voor de Fabriek van de Toekomst worden op dit moment gerealiseerd binnen Brainport Industries Campus. Voor meer informatie: www.brainportindustries.com/nl/innovatieprogramma.

De verhuizing van K3D-AddFab vindt naar verwachting begin 2020 plaats.

K3D
K3D is onderdeel van de Kaak Group en richt zich volledig op 3D metaalprinten. Sinds 2016 beschikt K3D over Nederlands eerste industriële MetalFab1 3D-metaalprinter. Met deze printer zijn al ruim 40.000 producten gemaakt, waarvan het merendeel ook daadwerkelijk is toegepast op industriële productielijnen en installaties. K3D biedt de Nederlandse industrie laagdrempelig toegang tot 3D-printing kennis, capaciteit en geeft volledige ondersteuning bij ontwerp en fabricage om maximaal gebruik te maken van de voordelen van deze nieuwe maaktechnologie. Geïnteresseerde bedrijven kunnen deelnemen in shared service K3D Printing Technology Centers die zich bevinden op strategische locaties voor specifieke eindmarkten als vliegtuigbouw, defensie, medische hulpmiddelen, food-tech en high tech systemen. Meer informatie: k3d.nl.

Brainport Industries Campus
Brainport Industries Campus is een ontwikkel- en productielocatie voor bedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector. Elk gebouw biedt faciliteiten waarvan meerdere partijen gebruik kunnen maken. De inrichting kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoefte van gebruikers. BIC faciliteert haar huurders optimaal in samenwerking aan nieuwe productietechnieken. De campus is bovendien bedoeld om aan (internationale) bezoekers te tonen wat de maakindustrie in de regio te bieden heeft.

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Brainport Industries Campus is een ontwikkeling en realisatie van SDK Vastgoed en is een samenwerking met overheden en industrie. Meer informatie op
www.brainportindustriescampus.com. JLL heeft verhuurder Brainport Industries Campus geadviseerd bij deze transactie. Mocht u geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van BIC voor uw bedrijf, neem dan gerust contact op met Naomi Koppens of Koen der Kinderen van JLL via 040 – 2500 100.

Download onze technische brochure
Jaap Bulsink
Kan ik je helpen?