Veelgestelde vragen

De materiaaleigenschappen zijn bij 3D metaal printen ongeveer 20% sterker. De exacte eigenschappen van de materialen zijn terug te vinden in onze materiaaldatasheets.

LPBF
420x420x400 mm (Lengte x Breedte x Hoogte).

wLMD
1500x1500x2500 mm (Lengte x Breedte x Hoogte).

LPBF
Standaard adviseren wij 0,5 mm, echter zijn nog dunnere wanden mogelijk.

wLMD
Standaard adviseren wij 3 mm, echter zijn nog dunnere wanden mogelijk.

LPBF
RVS 316L (1.4404), Aluminium AlSi10Mg, Gereedschapstaal M300 (1.2709) en Titanium Ti6Al4V. Daarnaast kunnen wij ook Inconel 718 en diverse kunststoffen aanbieden via ons netwerk.

wLMD
RVS 308L (1.4303) en 316L (1.4404), Koolstofstaal ER70S, Inconel 718 (2.4668) en Invar (1.3912).

LPBF
Dit is niet mogelijk. Wij werken met een standaard metaalpoeder om zodoende geen poedervermenging te verkrijgen. Onze producten worden op deze manier van hoogwaardige kwaliteit gewaarborgd.

wLMD
Dit is mogelijk in overleg met behulp van draad, tevens is hiervoor een printtest nodig om de parameters te verfijnen.

Onze standaard doorlooptijd betreft 10 werkdagen na akkoord. Spoedlevering binnen enkele dagen is (in overleg) ook mogelijk.

De prijs hangt hoofdzakelijk af van de afmeting en het volume van het onderdeel. Daarnaast heeft het oppervlak, het bestelaantal en de vereiste nabewerking invloed op de prijs. Voor een prijsindicatie kun je gebruik maken van onze calculatietool. Wij zullen deze aanvraag vervolgens beoordelen en/of nemen contact op om de printbaarheid te bespreken.

Na printen betreft de ruwheid Ra 5 - 10 µm. Middels onze standaard nabewerkingstechnieken stralen en/of trommelen kan dit gereduceerd worden tot Ra 1 -3 µm. Met behulp van aanvullend polijsten en/of extern verspanen kunnen we ook ruwheden onder de Ra 1 µm aanbieden.

LPBF
Dit hangt af van de geometrie van het onderdeel. Grofweg is de tolerantie ±0,20mm op een afmeting van 100mm. Voor afmetingen groter dan 100mm komt er 0,20mm tolerantie per 100 mm bovenop. Het is echter wel mogelijk om een lagere tolerantie te realiseren. Voor dit doeleinde printen we het model met extra materiaal, dat vervolgens zal worden verspaand.

wLMD
Grofweg zijn de toleranties ±0,40 mm op een afmeting van 100 mm. Voor afmetingen groter dan 100 mm komt er ±0,4% tolerantie per 100 mm bovenop. Als strakkere toleranties nodig zijn, adviseren we om de modellen met een reserve te printen en daarna te bewerken.

Onze standaard nabewerkingstechnieken zijn stralen en trommelen. Daarnaast behoort polijsten, tappen, ruimen, oppervlakte behandelingen en CNC nabewerking ook tot de mogelijkheden.

Jazeker, neem hiervoor gerust contact op via info@k3d.nl of bel naar 0315-339432. Onze engineers staan je dan graag te woord.

Bij elke print worden standaard meerdere dichtheidsblokken mee geprint en naderhand gecontroleerd. Treksterktetesten worden op termijn en/of op verzoek uitgevoerd. Daarnaast is het gehele printproces een digitaal en geautomatiseerd proces waarbij de belangrijkste parameters (zoals temperatuur en zuurstofniveau) continu worden gemonitord en gelogd.

LPBF
Dit is in de meeste gevallen mogelijk. Het schroefdraad dient wel fysiek te zijn gemodelleerd.

wLMD
Dat is niet mogelijk, het schroefdraad is te fijn om met deze techniek te printen.

Wij gebruiken de SLM (Selective Laser Melting) / LPBF (Laser Powder Bed Fusion) en wLMD (wire Laser Metal Deposition) / WLAM (Wire Laser Additive Manufacturing) productiemethode.

LPBF
Bij deze techniek wordt er een dunne laag aan metaalpoeder op een bouwplaat neergelegd en met lasers versmolten tot een solide materiaal. De bouwplaat zakt vervolgens één printlaag om zodoende de voorgaande stappen te herhalen. Het product wordt hierdoor laagsgewijs opgebouwd.

wLMD
Bij deze techniek wordt een smelt laag gecreëerd op het printoppervlak met behulp van een reeks laseren, waarop metaaldraad wordt aangebracht om de geometrie te produceren. Vervolgens wordt de kop één laag opgetild om het proces te herhalen.

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor 3D metaal printen. Hieronder staan een aantal voordelen opgesomd:

 • Lichtgewicht construeren & printen
 • Compacter construeren & printen
 • Onderdelenreductie realiseren (assemblage printen)
 • Complexe geometrieën zijn eenvoudig te printen
 • Inwendige koelkanalen printen
 • Scharnieren printen
 • Bladveren printen
 • Tekstgravering printen
 • Korte doorlooptijd
 • Lokaal een poreuze structuur printen behoort tot de mogelijkheden (bijv. voor smeringsdoeleinden)
 • Printen op een bestaand onderdeel

Jazeker, echter dient het basisonderdeel dan wel vlak te zijn van de bovenzijde en gemonteerd kunnen worden op onze bouwplaat. Vanaf de bovenste laag kan er dan een onderdeel op geprint worden.

Download onze technische brochure
Jaap Bulsink
Kan ik je helpen?