Veelgestelde vragen
De materiaaleigenschappen zijn bij 3D metaal printen ongeveer 20% sterker. De exacte eigenschappen van de materialen zijn terug te vinden in onze materiaaldatasheets.
420x420x400 mm (Lengte x Breedte x Hoogte).
Standaard adviseren wij 0,5 mm, echter zijn nog dunnere wanden mogelijk.
RVS 316L (1.4404), Aluminium AlSi10Mg, Gereedschapstaal M300 (1.2709) & Titanium Ti6Al4V. Daarnaast kunnen wij ook Inconel 718 en diverse kunststoffen aanbieden via ons netwerk.
Nee dit is niet mogelijk. Wij werken met een standaard metaalpoeder om zodoende geen poedervermenging te verkrijgen. Hierdoor blijft de kwaliteit van onze producten gewaarborgd.
Onze standaard doorlooptijd betreft 10 werkdagen na akkoord. Spoedlevering binnen enkele dagen is (in overleg) ook mogelijk.
De prijs hangt hoofdzakelijk af van de afmeting en het volume van het onderdeel. Daarnaast heeft het oppervlak, het bestelaantal en de vereiste nabewerking invloed op de prijs. Voor een prijsindicatie kun je gebruik maken van onze calculatietool. Wij zullen deze aanvraag vervolgens beoordelen en/of nemen contact op om de printbaarheid te bespreken.
Na printen betreft de ruwheid Ra 5 - 10 µm. Middels onze standaard nabewerkingstechnieken stralen en/of trommelen kan dit gereduceerd worden tot Ra 1 -3 µm. Met behulp van aanvullend polijsten en/of extern verspanen kunnen ook ruwheden onder de Ra 1 µm aanbieden.
Dit hangt af van de geometrie van het onderdeel. Grofweg is de tolerantie ±0,20mm op een afmeting van 100mm. Voor afmetingen groter dan 100mm komt er 0,20mm tolerantie per 100 mm bovenop. Het is echter wel mogelijk om een lagere tolerantie te realiseren. Hiervoor printen we het model met een toegift en naderhand zal deze worden verspaand.
Onze standaard nabewerkingstechnieken zijn stralen en trommelen. Daarnaast behoort polijsten, tappen, ruimen, oppervlakte behandelingen en CNC nabewerking ook tot de mogelijkheden.
Jazeker, neem hiervoor gerust contact op via info@k3d.nl of bel naar 0315-339432. Onze engineers staan je dan graag te woord.
Bij elke print worden standaard meerdere dichtheidsblokken meegeprint en naderhand gecontroleerd. Treksterktetesten worden op termijn en/of op verzoek uitgevoerd. Daarnaast is het gehele printproces een digitaal en geautomatiseerd proces waarbij de belangrijkste parameters (zoals temperatuur en zuurstofniveau) continu worden gemonitord en gelogd.
Jazeker, dit is in de meeste gevallen mogelijk. Het schroefdraad dient wel fysiek te zijn gemodelleerd.
Wij gebruiken de SLM (Selective Laser Melting) / PBF (Powder Bed Fusion) productiemethode. Hierbij wordt er een dunne laag aan metaalpoeder op een bouwplaat neergelegd en met lasers versmolten tot een solide materiaal. De bouwplaat zakt vervolgens één printlaag om zodoende de voorgaande stappen te herhalen. Het product wordt hierdoor laagsgewijs opgebouwd.
Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor 3D metaal printen. Hieronder staan een aantal voordelen opgesomd:
- Lichtgewicht construeren & printen
- Compacter construeren & printen
- Onderdelenreductie realiseren (assemblage printen)
- Complexe geometrieën zijn eenvoudig te printen
- Inwendige koelkanalen printen
- Scharnieren printen
- Bladveren printen
- Tekstgravering printen
- Korte doorlooptijd
- Lokaal een poreuze structuur printen behoort tot de mogelijkheden (bijv. voor smeringsdoeleinden)
- Printen op een bestaand onderdeel
Jazeker, echter dient het basisonderdeel dan wel vlak te zijn van de bovenzijde en gemonteerd kunnen worden op onze bouwplaat. Vanaf de bovenste laag kan er dan een onderdeel op geprint worden.

