Stap 1:
3D Modelleren

Stap 2:
Werkvoorbereiding

Stap 3:
3D Printen

Stap 4:
Nabewerken

Stap 5:
Kwaliteitscontole

STAP 1: 3D Modelleren

Het proces 3D metaal printen start met (het ontwikkelen van) een digitaal 3D model. Wij gebruiken hiervoor software zoals Creo Elements, Inspire, FEM, Fluid CFD, topology optimization. Is er al een digitaal 3D model beschikbaar, kun je dit bij ons aanleveren in de bestandsformaten *step, *sat, *3mf, *stl.

Als er (nog) geen digitaal 3D model beschikbaar is kunnen wij daarbij van dienst zijn. Dan maken gebruik van een proces dat reverse engineering heet. Onze 3D engineers maken op basis van een bestaand product, 2D tekening, schets of afbeelding een digitaal model dat voor onze printers geschikt is. Vervolgens geven wij advies over eventuele verbeteringen, materiaalkeuze en printtechniek.

Neem voor vrijblijvend advies over 3D modelleren contact op met onze 3D engineers.

STAP 2: Werkvoorbereiding

Nu het digitale 3D ontwerp klaar is, moet deze vertaald worden naar een taal die de 3D printer begrijpt. Tijdens de werkvoorbereiding wordt het 3D ontwerp in plakjes gesneden die gelijk staan aan de te printen lagen.

Onze printers kunnen meerdere afwijkende modellen tegelijk printen. Het op de juiste manier schikken van deze onderdelen op het printoppervlak heet ‘nesten’. Daarnaast worden er in deze fase van het proces de benodigde support-structuren aangebracht en de 150 parameters correct ingesteld. De laatste stap in deze fase is het genereren van een file dat de 3D metaal printer kan lezen. De software die we hiervoor gebruiken is: Materialise Magics, Netfabb, Additive industries build processor en Inspector.

STAP 3: 3D Printen

Als het 3D model is gecontroleerd, de file is gegenereerd, materiaalkeuze is vastgelegd en alle voorbereidingen zijn getroffen, start het daadwerkelijke printen van het metaal. Het 3D model wordt ingevoerd in onze MetalFAB1 printer en vervolgens wordt het model laagje voor laagje opgebouwd uit metaalpoeder dat vervolgens met lasers wordt samengesmolten. De geprinte producten worden vast geprint aan een zogenaamde bouwplaat. Met een lintzaag of draadvonker worden deze producten van de bouwplaat gehaald en zijn de modellen gereed voor de volgende stap.

STAP 4: Nabewerken

Op verzoek van de opdrachtgever kan het model op verschillende manieren worden nabewerkt. Wij bieden de volgende oppervlakte bewerkingen: trommelen, stralen, shot peening, polijsten, electro (chemisch) polijsten, vergulden, verchromen, hard inchromeren, anodiseren en tefloneren. Wanneer gewenst kunnen wij het model ook voorzien van een hoogwaardige, beschermende coating. Naast deze oppervlaktebewerkingen verzorgen wij, wanneer gewenst, ook de mechanische bewerkingen zoals: 5 assig CNC verspanen, conventioneel draaien en slijpen. 

STAP 5: Kwaliteitscontole

Bij alle stappen van het printproces staat kwaliteit bij K3D hoog in het vaandel. Zo ook bij de laatste fase, de kwaliteitscontrole. Vanzelfsprekend controleren wij de afmetingen, ruwheid en dichtheid van elk geprint model. Ook tijdens het printproces hebben we de kwaliteit gewaarborgd. Middels een continue grondstof-analyse (een rapportage van de belangrijkste parameters tijdens het printproces zoals zuurstofniveau, temperatuur etc.) en het meeprinten van bewijssamples om de dichtheid en mechanische eigenschappen vast te stellen.

Afhankelijk van de specifieke kwaliteitseisen doen wij diverse analyses zoals poeder-analyses en maken wij rapportages van het printproces, metingen van de geometrie, dichtheid en mechanische eigenschappen. 

Tot slot heeft K3D heeft de mogelijkheid om geprinte producten te 3D scannen met een GOM scan. Met behulp van deze methode zijn wij in staat om complexe vormen zeer nauwkeurig te controleren en vervolgens de geprinte geometrie te vergelijken met het originele CAD ontwerp.

K3D heeft al diverse producten geleverd aan de hightech-industrie, aerospace en offshore, elk met de benodigde traceerbaarheid en documentatie.

Wij kunnen je helpen
Stijn Luttikholt
Jimmy Gies